Tendències de futur - Energies Renovables Tendències de futur - Energies Renovables
Desenvolupen un nou sistema de neteja de panells solars

Desenvolupen un nou sistema de neteja de panells solars[26/07/2011], Dinamitzadora: Roser Vila-Abadal
Font: Ecoticias
Temps aproximat de lectura: 4 min.

Un grup interdisciplinari d'investigadors de la Universitat de Castella la Manxa en col·laboració amb el Parc Científic d'Albacete ha dissenyat un sistema robotitzat i autònom per a la neteja de plaques solars fixes ubicades en hortes i de seguidors solars. El projecte ha resultat premiat en el Concurs a la Millor Aplicació que organitza la National Instruments, on es va valorar la tecnologia, l'aplicabilitat del producte i la seva complexitat.

Tradicionalment, la neteja de les plaques solars s'ha estat realitzant manualment amb aigua purificada i, de vegades, amb agents netejadors. Aquest mètode és molt car i inadequat per a grans superfícies, a més de ser molt lent. Últimament han aparegut sistemes robotitzats més o menys complexos que, en la majoria dels casos, projecten aigua a pressió mitjançant canonades sobre els panells solars i encara que simplifiquen el treball manual, resulten costosos i lents.

Després de divuit mesos d'investigació i treball al Laboratori d'Hidràulica de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de la UCLM, on es van provar diferents configuracions del sistema de neteja fins a definir la configuració final, i després de les millores introduïdes des de l'empresa en el prototip inicial, ideat pels investigadors de la UCLM i el PCYTA, s'ha aconseguit que el sistema, no només sigui capaç de netejar instal·lacions fotovoltaiques fixes sinó també seguidors solars (panells fotovoltaics que s'orienten contínuament cap al sol en funció del moviment de rotació de la Terra).

(...)

mediambient_anella@acc10.cat
Imprimir la notícia

Enllaços relacionats
Llegeix la notícia sencera a Ecoticias.com[Visitar enllaç]